Spices Board Recruitment 2023 – Apply for Consultant Vacancy – Employment News

आज का करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी -18 April 2024 – Current Affairs Questions And Answer


1. खेलो इंडिया एनटीपीसी राष्ट्रीय रैंकिंग तीरंदाजी प्रतियोगिता में रजत पदक किसने जीता?

(ए) शीतल देवी

(बी) दीपिका कुमारी

(सी) शैलजा सिन्हा

(डी) मुस्कान सिंह

उत्तर:-  (ए) शीतल देवी – एशियाई पैरा खेलों की स्वर्ण पदक विजेता शीतल देवी ने खेलो इंडिया एनटीपीसी राष्ट्रीय रैंकिंग तीरंदाजी चैम्पियनशिप में रजत पदक जीता। जबकि हरियाणा की एकता रानी ने स्वर्ण पदक जीता। इस साल की शुरुआत में हांग्जो एशियाई पैरा खेलों में दो स्वर्ण और एक रजत पदक जीतने के लिए शीतल को अर्जुन पुरस्कार से सम्मानित किया गया था।

 

2. भारत और किस देश की सेनाओं के बीच संयुक्त सैन्य अभ्यास डस्टलिक का आयोजन किया जा रहा है?

(ए) जर्मनी

(बी) उज़्बेकिस्तान

(सी) मंगोलिया

(डी) ब्राजील

उत्तर:- (बी) उज़्बेकिस्तान – भारत-उज्बेकिस्तान संयुक्त सैन्य अभ्यास डस्टलिक का पांचवां संस्करण 15 अप्रैल से उज्बेकिस्तान के टर्मेज़ में आयोजित किया जा रहा है। यह भारतीय सेना और उज्बेकिस्तान सेना के बीच एक वार्षिक संयुक्त सैन्य अभ्यास है। यह भारत और उज्बेकिस्तान में बारी-बारी से आयोजित किया जाता है। इसका पिछला संस्करण वर्ष 2023 में पिथौरागढ (उत्तराखंड) में आयोजित किया गया था।      

 

3. हाल ही में सुरबजीत जैबेली बलदेव का निधन हो गया, वह किस क्षेत्र से संबंधित थे?

(ए) पत्रकारिता

(बी) विज्ञान

(सी) गायन

(डी) राजनीति

उत्तर:- (सी) गायन – भारतीय मूल के प्रसिद्ध दक्षिण अफ्रीकी गायक सुरबजीत जयबेली बलदेव का 66 वर्ष की आयु में निधन हो गया। वह लगभग हर भारतीय संगीत शो में एक प्रमुख भागीदार थे। वह ‘बैरी’ नाम से प्रसिद्ध थे।  

 

4. ‘स्वदेशी मुद्दों पर संयुक्त राष्ट्र स्थायी मंच’ का 23वां सत्र कहाँ आयोजित किया गया था?

(ए) नई दिल्ली

(बी) न्यूयॉर्क

(सी) पेरिस

(डी) हेग

उत्तर:- (बी) न्यूयॉर्क – स्वदेशी मुद्दों पर संयुक्त राष्ट्र स्थायी मंच का 23वां सत्र न्यूयॉर्क, संयुक्त राज्य अमेरिका में आयोजित किया गया। इसका गठन वर्ष 2000 में संयुक्त राष्ट्र आर्थिक और सामाजिक परिषद (ECOSOC) के एक सलाहकार निकाय के रूप में किया गया था।

 

5. ग्रीनफील्ड नोएडा अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे ने ईंधन पाइपलाइन के लिए किसके साथ समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?

(ए) आईओसीएल

(बी) बीपीसीएल

(सी) रिलायंस इंडस्ट्रीज

(डी) एचपीसीएल

उत्तर:- (बी) बीपीसीएल – ग्रीनफील्ड नोएडा अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे ने अपनी ईंधन मांगों को पूरा करने के लिए भारत पेट्रोलियम कॉर्पोरेशन लिमिटेड (बीपीसीएल) के साथ एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं। इसके तहत एविएशन टरबाइन फ्यूल (ATF) पाइपलाइन बिछाने का काम किया जाएगा। एटीएफ पाइपलाइन 34 किमी तक फैली हुई है, और हवाईअड्डा परिसर के भीतर 1.2 किमी तक है।

 

6. हाल ही में नंदलाल बोस की पुण्य तिथि मनाई गई, उनका संबंध किस क्षेत्र से था?

(ए) कृषि

(बी) पत्रकारिता

(सी) चित्रकारी

(डी) लेखन

उत्तर:- (सी) चित्रकारी – भारत में आधुनिक कला के अग्रदूत और प्रसिद्ध चित्रकार नंदलाल बोस की पुण्य तिथि 16 अप्रैल को मनाई गई। नंदलाल बोस का निधन 16 अप्रैल 1966 को हुआ था। उनका जन्म 3 दिसंबर 1882 को एक मध्यमवर्गीय बंगाली परिवार में हुआ था। वर्ष 1954 में उन्हें भारत के दूसरे सर्वोच्च नागरिक सम्मान, पद्म विभूषण से सम्मानित किया गया।

 

7. अहमद अब्दुल्ला अल-अहमद अल-सबा किस देश के नए प्रधान मंत्री बने हैं?

(ए) सऊदी अरब

(बी) कुवैत

(सी) बहरीन

(डी) कतर

उत्तर:-(बी) कुवैत –  कुवैत के अमीर ने शेख अहमद अब्दुल्ला अल-अहमद अल-सबा को कुवैत का नया प्रधान मंत्री नियुक्त किया है। यह फैसला 7 अप्रैल को पूर्व प्रधान मंत्री शेख मोहम्मद सबा अल-सलेम अल-सबा के इस्तीफे के बाद लिया गया है। कुवैत पश्चिम एशिया का एक देश है।

 

8. हाल ही में किस देश ने पाकिस्तान को यात्रा के लिए बहुत खतरनाक देशों की सूची में शामिल किया है ?

(ए) UK

(बी) रूस

(सी) बांग्लादेश

(डी) कनाडा

उत्तर:-UK – हाल ही में किस देश ने पाकिस्तान को यात्रा के लिए बहुत खतरनाक देशों की सूची में शामिल किया है .2023 में दुनियां का सबसे भीड़भाड़ वाला शहर लंदन बना है ब्रिटेन के पूर्व प्रधानमंत्री डेविड कैमरन को विदेश मंत्री के रूप में नियुक्त किया गया UK ने ‘AI सुरक्षा शिखर सम्मेलन’ की मेजवानी की है

 

9. हाल ही में किस कंपनी के CEO अर्जुन मोहन ने इस्तीफा दिया है?

(ए)अमेजन

(बी) भारत पे

(सी) बायजूस

(डी) भौतिकी वालाएच

उत्तर:- (सी) बायजूस -हाल ही में किस कंपनी के CEO अर्जुन मोहन ने इस्तीफा दिया है

 

10. हाल ही में किस देश के बैडमिन्टन खिलाड़ी जोनाटन क्रिस्टी ने एशिया बैडमिन्टन खिताब जीता है?

(ए) अमेरिका

(बी) यूक्रेन

(सी)इंडोनेशिया

(डी)  जापान

उत्तर:- (सी)इंडोनेशिया –  प्रबोबो सुविधांतो इंडोनेशिया के नए राष्ट्रपति बने हैं. इंडोनेशिया का माउंट लेबोटोची ज्वालामुखी फटा है. इंडोनेशिया के मारापी ज्वालामुखी में विस्फोट हुआ है. 43वां ASEAN शिखर सम्मेलन जकार्ता में आयोजित किया गया. इंडोनेशिया भारत के जन औषधि केंद्र मॉडल का अनुकरण करना चाहता है.

Today’s Current Affairs Quiz -18 April 2024 – Current Affairs Questions And Answer


1. Who won the silver medal in the Khelo India NTPC National Ranking Archery Competition?

(A) Sheetal Devi

(B) Deepika Kumari

(c) Shailja Sinha

(d) Muskaan Singh

Answer:- (a) Sheetal Devi – Asian Para Games gold medalist Sheetal Devi won silver medal in Khelo India NTPC National Ranking Archery Championship. While Ekta Rani of Haryana won the gold medal. Sheetal was honored with the Arjuna Award for winning two gold and one silver medals at the Hangzhou Asian Para Games earlier this year.

2. Joint military exercise Dustlik is being organized between the armies of India and which country?

(A) Germany

(b) Uzbekistan

(c) Mongolia

(d) Brazil

Answer:- (b) Uzbekistan – The fifth edition of India-Uzbekistan joint military exercise Dustlik is being held in Termez, Uzbekistan from April 15. It is an annual joint military exercise between the Indian Army and the Uzbekistan Army. It is organized alternately in India and Uzbekistan. Its previous edition was held in Pithoragarh (Uttarakhand) in the year 2023.

3. Surabjit Jaibeli Baldev passed away recently, he belonged to which field?

(A) Journalism

(b) science

(c) singing

(d) politics

Answer:- (C) Singing – Famous South African singer of Indian origin Surabjit Jaybeli Baldev passed away at the age of 66. He was a major participant in almost every Indian music show. He was famous by the name ‘Barry’.

4. Where was the 23rd session of the ‘United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues’ held?

(A) New Delhi

(b) New York

(c) Paris

(d) Hague

Answer:- (b) New York – The 23rd session of the United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues was held in New York, United States of America. It was formed in the year 2000 as an advisory body to the United Nations Economic and Social Council (ECOSOC).

5. With whom has Greenfield Noida International Airport signed agreement for fuel pipeline?

(A) IOCL

(B) BPCL

(c) Reliance Industries

(d) HPCL

Answer:- (b) BPCL – Greenfield Noida International Airport has signed an agreement with Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) to meet its fuel demands. Under this, work of laying Aviation Turbine Fuel (ATF) pipeline will be done. The ATF pipeline extends for 34 km, and extends for 1.2 km within the airport complex.

6. Recently the death anniversary of Nandlal Bose was celebrated, which field was he related to?

(A) agriculture

(B) Journalism

(c) painting

(d) writing

Answer:- (C) Painting – The death anniversary of Nandlal Bose, the pioneer of modern art in India and the famous painter, was celebrated on 16 April. Nandlal Bose died on 16 April 1966. He was born on 3 December 1882 in a middle-class Bengali family. In 1954, he was awarded the Padma Vibhushan, India’s second highest civilian honour.

7. Ahmed Abdullah Al-Ahmad Al-Sabah has become the new Prime Minister of which country?

(A) Saudi Arabia

(B) Kuwait

(c) Bahrain

(d) Qatar

Answer:-(B) Kuwait – The Emir of Kuwait has appointed Sheikh Ahmed Abdullah Al-Ahmad Al-Sabah as the new Prime Minister of Kuwait. The decision follows the resignation of former Prime Minister Sheikh Mohammed Sabah Al-Salem Al-Sabah on April 7. Kuwait is a country in West Asia.

8. Which country has recently included Pakistan in the list of very dangerous countries for travel?

(A) UK

(b) Russia

(c) Bangladesh

(d) Canada

Answer:-UK – Which country has recently included Pakistan in the list of very dangerous countries for travel. London has become the most crowded city in the world in 2023. Former British Prime Minister David Cameron has been appointed as the Foreign Minister. UK to host ‘AI Security Summit’

9. Recently, CEO of which company Arjun Mohan has resigned?

(A) Amazon

(B) India

(c) Byju’s

(d) Physics wala

Answer:- (C) Byju’s – Recently CEO of which company Arjun Mohan has resigned?

10. Which country’s badminton player Jonathan Christie has recently won the Asia Badminton title?

(A) America

(b) Ukraine

(c) Indonesia

(d) Japan

 

Answer:- c. Indonesia – Prabobo Suvidanto has become the new President of Indonesia. Indonesia’s Mount Labotochi volcano has erupted. There has been an explosion in Indonesia’s Marapi volcano. The 43rd ASEAN Summit was held in Jakarta. Indonesia wants to emulate India’s Jan Aushadhi Kendra model.

2024-04-18 14:00:14

आज का करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी -18 April 2024 – Current Affairs Questions And Answer


#आज #क #करट #अफयरस #परशनततर #April #Current #Affairs #Questions #Answer


Social tagging: > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Deprecated: File Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/bx7w9bwq9bdo/public_html/latestjobalert/wp-includes/functions.php on line 6078

Comments are closed.